Trakaste zavese

Popularan izbor

Trakaste zavese su trentno najzastupljeniji tip zavesa, barem ako je suditi po broju porudžbina koje dobijamo. Ovaj tip zavesa sastoji se od traka širine 8 do 13cm koje se rotiraju pokretom lančića, tako da u otvorenom položaju potpuno propuštaju svetlost, dok u zatvorenom položaju blokiraju veći deo svetlosti. Ako su trakaste zavese od tkanine ili plastificirane tkanine one neće u potpunosti zaustavljati svetlost, ali to je i jedan od razloga njihove popularnosti, jer zavese dobijaju veoma lepu boju u susretu sa svetlom, dok istovremeno smanjuju nivo osvetljenosti za oko 50%, što je u uslovima jakog svetla idealan nivo smanjenja.

Trakaste zavese ili venecijaneri?

Za razliku od trakastih zavesa, venecijaneri mogu ostvariti zatamnjenje od čak 80%, međutim venecijaneri ne mogu imati tako interesantan dizajn i većini kupaca nije potreban visok stepen zatamnjenja, zbog čega su trakaste zavese danas prvi izbor većine kupaca. Osim za stambene objekte, trakaste zavese veoma su pogodne i za kancelarije i ugostiteljske objekte jer se njihovim postavljanjem može na lak način bitno poboljšati
izgled prostorija, rukovanje je lako a same zavese ne predstavljaju prepreku za pranje prozora. Sa duge strane venecijanri su diskretniji i mogu biti od velike pomoći tokom najsunčanijih letnjih dana. Jedna od najboljih osobina trakastih zavesa i ono što ih čini lakšim za održavanje od venecijanera je njihova antistatičnost, odnosno odbijanje čestica prašine. Iz tog razloga trakaste zavese dovoljno je povremeno usisati, dok je brisanje potrebno samo nekoliko puta tokom cele godine.

Ugradnja trakastih zavesa

Zavisno od želje kupca, trakaste zavese mogu se postaviti u ram prozora ili na garnišnu iznad prozora. Iako postavljanje unutar prozora jeste praktičnije sa aspekta cene i zauzimanja minimuma prostora, traksate zavese deluju bolje kada su duže, tako da mnogi kupci traže zavese koje počinju daleko iznad prozora i završavaju se daleko ispod prozora ili čak zavese koje se prostiru od plafona do poda. Još jedna prednost trakastih zavesa je mogućnost postavljanja na kose površine. Za ugradnju trakastih zavesa nije potrebna pomoć majstora, a ceo proces traje samo onoliko koliko traje postavljanje garnišne.

Bogatstvo dezena

Postoji više načina za otvaranje i zatvaranje trakastih zavesa. One se mogu rotirati, pomerati od sredine prozora ka ivicama ili obratno, a najpopularnije rešenje je rotiranje, jer je čak i vrlo malom promenom u uglu pod kojim traka leži moguće uticati na količinu svetla u sobi i na pravac pod kojim svetlo pada. Kada je reč o PVC i aluminijumskim trakama, njima se postiže značajnije zatamnjenje, a aluminijumske trake posebno su isplative i efikasne kada dužina nije veća do dužine prozora, zbog čega se po pravilu ugrađuju u ram prozora ili u aluminijusmku kutiju iznad prozora.

Rolometal proizvodi trakaste zavsese svih dimenzija, uz odličnu ponudu boja i dezena. Veoma su tražene i trakaste zavese u kombinaciji boja, tako da nekoliko traka bude u jednoj boji a nekoliko u drugoj, što je rešenje koje može biti veoma lepo a nije skuplje po kupca.